Informatie levensloop

De levensloopregeling is geïntroduceerd op 1 januari 2006. Werknemers mogen jaarlijks een gemaximaliseerd percentage van hun bruto inkomen opzij zetten en kunnen dat later opnemen. Opname levensloop gebeurt altijd in de vorm van onbetaald verlof. Je moet hierbij denken aan langdurig zorgverlof, ouderschapsverlof, educatief verlof, een sabbatical of eerder stoppen met werken. Het is wel belangrijk om te weten dat levensloop opnemen altijd in goed overleg met de werkgever moet gebeuren.

Levensloop berekenen is van belang om te weten waar je later aan toe bent. Je kunt maximaal 12 procent van je bruto loon opzij zetten. Dit wordt vervolgens op een speciale persoonsgebonden rekening gestort bij een erkende verzekeraar, bank of dochter van een pensioenfonds. Je hebt als werknemer de volledige vrijheid om een financiële instelling te kiezen. Je kunt tot maximaal 210 procent van je bruto inkomen sparen, inclusief ontvangen rente. Wanneer je dus gedurende 17,5 jaar maximaal spaart en 70 procent van je inkomen genoeg vindt, kun je drie jaar eerder stoppen met werken.

Wanneer je besluit om zes maanden tussentijds te gaan reizen zonder dat je in deze maanden inkomensverlies hebt, dan moet je minimaal 50 procent van je bruto jaarinkomen sparen. Dit kan je bij maximale deelname in vier jaar bereiken.

Aanschaf

ewaldspieker.nl

Een levensloopregeling pensioen wordt over het algemeen door je werkgever aangeboden en uitgevoerd. Je dient wel van tevoren met je werkgever te overleggen wat je zou willen, zodat hij weet waar hij aan toe is. Je bent vrij in je keuze voor een financiële instelling. Dit heeft als voordeel dat je

de rekening makkelijk mee kunt nemen naar een volgende baan en een keuze kunt maken op basis van jouw wensen.

Bij het maken van je keuze dien je een aantal zaken in de gaten te houden. Zo is het van belang dat je weet wat er met je levensloop pensioen gebeurt bij jouw overlijden. Hoeveel van je spaarsaldo gaat er naar je nabestaanden? Zij zullen dit als inkomen moeten opgeven en er successiebelasting over moeten betalen. Daarnaast is het belangrijk te weten of er sprake is van een vast rendement met of zonder bonusrente en hoe hoog dat dat rendement precies is. Ten slotte is het wanneer je de wens hebt om te gaan beleggen, goed om te weten wat de (beheers)kosten zijn en welke fondsen bij jouw risicoprofiel passen.

Houd er rekening mee dat het gespaarde deel van je bruto inkomen geen spaarrekening is waar je geld vanaf kunt halen. Je hebt altijd de medewerking van je werkgever nodig. Er zit tevens een belastingclaim in verwerkt, want bij opname dient er loonbelasting betaald te worden. Je moet dus in de gaten houden dat je totaalsaldo niet netto is, maar bruto. Wel ontvang je bij opname en tussentijdsverlof een extra heffingskorting, die geïndexeerd zal zijn. Daarnaast hoef je over het deel dat je hebt opgebouwd geen vermogensrendementsheffing van 1,2 procent te betalen.