Informatie koopsom

Wanneer je door middel van een lijfrenteverzekering een aantoonbaar pensioen tekort na 65-jarige leeftijd aanvult, dan de premie aftrekbaar. Je betaalt periodiek (bijvoorbeeld jaarlijks) een premie. Vanwege het feit dat je inkomen en pensioenregeling variabel zijn, zal er jaarlijks een pensioencheck gedaan moeten om erachter te komen welk bedrag in aftrek is te nemen. Dit is een bewerkelijke methode.

De oplossing kan een koopsom storting zijn. Maar wat is een koopsom? Met een koopsom kun je een pensioentekort van een aantal jaren met terugwerkende kracht aanvullen. Dit kan een behoorlijk bedrag zijn, zodat een groot deel van je pensioentekort in één keer kan zijn gedicht.

ewaldspieker.nl

Aanschaf

Voordat je besluit tot de aanschaf van een koopsompolis, is het belangrijk te weten of er daadwerkelijk sprake is van een pensioentekort. Je hebt drie gegevens nodig om hier achter te komen. Ten eerste is je persoonlijke inkomen in een bepaald jaar van belang, dat is je totale bruto

inkomen uit arbeid of je bruto uitkering. Dit bedrag kan eventueel vermeerderd worden met de bijtelling van de auto van de zaak. Ten tweede is je pensioenaangroei in datzelfde jaar van belang, wat ook wel met factor A wordt aangeduid. Dat is de waardegroei van je pensioen vanaf je 65e tot aan je overlijden. En ten derde speelt de reeds betaalde lijfrentepremie in dat jaar een rol.

Wanneer je bovenstaande gegevens hebt verzameld, kan je een tweetal ‘ruimten’ berekenen. Ten eerste is er de jaarruimte, die je bijvoorbeeld in een bepaald jaar hebt om een lijfrentepremie te storten. De ruimte kan gezien worden als de premie die je mag storten. Gebruik je de volledige jaarruimte, dan mag je ervan uit gaan dat je pensioenaangroei in dat jaar voldoende is aangevuld om een pensioentekort na je 65e te voorkomen. Ten tweede is er de reserveringsruimte, die nog resteert over de voorgaande zeven jaar (de jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar bij elkaar opgeteld) .

De twee ruimten bij elkaar opgeteld kan een flinke ruimte (premiebedrag) opleveren. Wil je dit opvullen, dan zal al snel blijken dat de lijfrente koopsom voornamelijk interessant is voor de wat grotere bedragen (vanaf 1.000 euro). Elk jaar een koopsom storten heeft niet zoveel zin. Je kunt dan beter een normale verzekering nemen, in verband met de poliskosten. Elke 4 a 5 jaar een koopsom kan een goede oplossing zijn.

Een koopsom kan tot einddatum worden vastgezet via een beleggingsverzekering of tegen een vaste rente. Deze dient echter wel aan te sluiten bij jouw risicoprofiel en je wensen. Het is dan ook verstandig verschillende maatschappijen de koopsom te laten berekenen en naast elkaar te leggen, om een goede vergelijking te kunnen maken.