Hoog dividend aandelen

Beleggers dromen van rendement, maar koerswinst is niet alles. Een aandeelhouder kan op drie verschillende manieren geld verdienen: door het krijgen van dividend, door het ontvangen van stockdividend en/of door koerswinst te boeken.

Vaak worden aandeelhouders door bedrijven jaarlijks getrakteerd op dividend. Ze krijgen dan bijvoorbeeld 2 procent van de waarde van het aandeel, wat meestal enkele dagen na de aandeelhoudersvergadering op hun rekening wordt gestort. Elk bedrijf heeft zijn eigen dividendbeleid.

Stockdividend wil zeggen dat je als dividend geen geld krijgt, maar extra aandelen. Bedrijven kunnen ook een combinatie bieden van contant en stockdividend. Er kan ook keuzedividend worden geboden. Wanneer dat het geval is mag je kiezen tussen geld of aandelen.

Wanneer het over aandelenwinst gaat denkt men vaak aan spectaculaire koersstijgingen. Maar zolang je de aandelen aanhoudt bestaat die winst slechts op papier. Je krijgt hem pas in handen bij een verkoop. Wanneer de beurs stijgt, kun je met koerswinst veel meer verdienen dan met dividend. Wanneer de koersen echter dalen is een hoog dividend aandelen van 2 of 3 procent best mooi meegenomen.