Geld sparen voor kind

Veel ouder en grootouders willen gaan sparen voor hun kind of kleinkind. Maar hoe je dat het beste? Je kunt natuurlijk kiezen voor een speciale spaarrekening voor kinderen, maar er zijn ook genoeg alternatieven waarmee je zelfs al voor een baby kunt sparen In de Financiële Raad zetten we een aantal mogelijkheden om geld te sparen voor je kind op een rijtje.

Spaarrekening op naam van kind of (groot)ouders

Je opent een spaarrekening en stort eenmalig of periodiek geld op de rekening. Het vermogen groeit gestaag door jaarlijkse rente-uitkeringen en het rente-op-rente-effect. Je kunt de rekening op je eigen naam zetten of op die van je (klein)kind.

Spaardeposito op naam van kind of (groot)ouders

Heb je een groot bedrag gereserveerd voor je (klein)kind? Dan kan een bank spaardeposito met een langere looptijd een goede keuze zijn. Hoe langer het geld vaststaat, hoe hoger de rente die jij of je kleinkind namelijk ontvangt.

Spaar- en studieplannen

Met een spaar- of studieplan stort je periodiek een bedrag in een polis. Na een bepaalde periode komt het bedrag inclusief rendement en minus alle kosten, weer vrij. Spaarplannen zijn nog steeds populair omdat je hiermee belastingvrij vermogen kon opbouwen.

ewaldspieker.nl

Slim sparen voor (klein)kind door schenken

Ouders mogen hun kinderen jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken en eenmaal in hun leven een groot bedrag. Ook grootouders kunnen belastingvrij schenken. Dat kan een interessante optie zijn.

Let op :Rente en voorwaarden!

Er zijn heel wat spaarrekeningen en deposito’s in omloop die speciaal bedoeld zijn om voor de (klein)kinderen te sparen. Vaak zijn er aantrekkelijke voor- waarden aan deze rekeningen verbonden zoals een bonusrente op de verjaardag van het kind. Houd wel de ‘normale’ spaar rentes op deze rekeningen in de gaten. Die kunnen soms bijzonder laag zijn! De rentes kunnen ook erg verschillen. Het blijft dus belangrijk van verschillende aanbieders de spaarrekening kind te vergelijken.