5 tips voor het afsluiten van de beste motorverzekering

Net zoals voor de autoverzekering geldt is het zo dat ook een motor verplicht dient te worden verzekerd op het ogenblik dat deze de openbare weg op gaat. De manier waarop u dit gaat doen is uiteraard volledig aan u. In principe heeft u in de praktijk de mogelijkheid om drie verschillende soorten motorverzekeringen af te sluiten. Het gaat hierbij in eerste instantie om de WA-verzekering, maar wat bovendien ook te denken van de beperkt casco verzekering en de all risk verzekering? Voor welk soort motorverzekering u uiteindelijk gaat kiezen is altijd afhankelijk van het type motor waarover u beschikt en van het budget dat u voor handen heeft. Hoe dan ook, kunt u nog wel wat extra informatie gebruiken met betrekking tot het afsluiten van een motorverzekering? Hou dan zeker rekening met onderstaande tips!

1.) Hou rekening met het soort motor welke u heeft aangekocht

In eerste instantie zult u bij het afsluiten van een bepaalde motorverzekering altijd rekening willen houden met het soort motor welke u heeft aangekocht. Heel veel mensen houden er van om te rijden met een echt krachtige motor. Dat is op zich natuurlijk geweldig, maar het zorgt er tegelijkertijd ook voor dat u geconfronteerd wordt met hogere kosten. Niet alleen het verbruik van een krachtige motor kan behoorlijk hoog uitvallen, dit geldt eveneens voor de vaste kosten waaronder aldus deze voor de motorverzekering.

Op basis van het type motor moet u zich ook altijd de vraag stellen of de verzekeringspremie die u voor bijvoorbeeld een all risk moet betalen wel echt de moeite waard is. U kunt er bijvoorbeeld wel voor hebben gekozen om een zware motor te kopen, maar wanneer deze reeds een bepaalde leeftijd heeft bereikt valt de dagwaarde doorgaans in het niets met de verzekeringspremies die periodiek moeten worden betaald. Mede omwille van deze reden gaat de voorkeur van heel wat motorrijders uiteindelijk toch uit naar de WA-verzekering of naar een soort van beperkt casco verzekering. Zo kunnen ze hun motor toch gepast verzekeren, maar dan wel tegen een prijskaartje die veel lager uitvalt dan de premie van de all risk.

2.) Gaat het om een nieuwe of een tweedehandse motor?

In het merendeel van de gevallen is het zo dat een motorverzekering niet wordt afgesloten voor een tweedehandse motor. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat een motor in de praktijk steeds wordt verzekerd tegen dagwaarde. Op het ogenblik dat de motor te oud is geworden weegt de vergoeding bij schade dan ook eigenlijk niet meer op tegen de hoge, periodieke verzekeringspremies die moeten worden betaald. U kunt er in dit geval dan ook eigenlijk beter voor kiezen om het verschil tussen de premie van de WA-verzekering of de beperkt casco motorverzekering en de all risk op een spaarrekening te plaatsen. Zo kunt u mogelijks alsnog perfect de schade betalen welke op een zeker ogenblik zou kunnen ontstaan aan uw motor. Bij een nieuwe, dure motor spreekt het voor zich dat het afsluiten van de all risk motorverzekering in de praktijk wel veruit de beste keuze kan zijn.

3.) De locatie beïnvloedt vaak de kostprijs van uw motorverzekering

Er zijn in de praktijk behoorlijk wat verschillende zaken op te noemen welke stuk voor stuk een bijdrage kunnen leveren aan de kostprijs van uw motorverzekering. Eén van de meest opvallende zaken is misschien nog wel de locatie waar u de verzekering voor uw motor gaat afsluiten. Gebeurt dit bijvoorbeeld op het platteland? Dan kan dit ervoor zorgen dat u kunt rekenen op een lagere verzekeringspremie dan wanneer u de motorverzekering gaat afsluiten in een grootstad. Hoe dat komt is een beetje dubbelzinnig, maar het blijkt wel te kloppen.

Wellicht dat men er in bovenstaande situatie vanuit gaat dat u als bestuurder van een motor veel meer kans maakt om betrokken te raken in een ongeval in een stad met veel verkeer dan op het platteland. Het spreekt namelijk voor zich dat het verkeer hier doorgaans veel minder druk is waardoor het potentieel risico sterk kan worden teruggetrokken. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat de staat van de wegen op het platteland dan weer doorgaans slechter is dan in een stad. Dit extra risico vertaalt zich dan in principe weer niet in de verzekeringspremie. Hoe dan ook lijkt het afsluiten van een motorverzekering op het platteland dus in ieder geval voordeliger uit te pakken dan wanneer u dat zou doen in een grootstad.

4.) Ook schade veroorzaakt door een zijspan kan worden ingedekt

Heel wat mensen die ervoor kiezen om een motor te kopen maken daarbij eveneens gebruik van een zogenaamde zijspan. Door het afsluiten van een motorverzekering kan ervoor worden gezorgd dat schade aan uw motor, maar ook schade veroorzaakt door de motor kan worden ingedekt, maar hoe zit het nu precies met de zijspan? Ook schade die door een zijspan wordt veroorzaakt kan worden ingedekt door middel van een motorverzekering. Het spreekt voor zich dat het in de praktijk wel altijd van belang is om even goed de geldende voorwaarden te controleren. Deze voorwaarden kunnen immers sterk afhankelijk zijn van het type motorverzekering waar gebruik van wordt gemaakt. Hoe dan ook, gaat u, uw motor eveneens voorzien van een zijspan en wilt u beiden laten dekken bij schade? Dan is dat in de praktijk dus absoluut geen enkel probleem!

5.) Vergelijk altijd de verschillende motorverzekeringen op de markt

Last but not least is het altijd de moeite waard om de voorwaarden en de kosten van een motorverzekering te vergelijken bij verschillende verzekeraars. Net zoals de autoverzekering geldt ook voor de motorverzekering namelijk dat ze ongelofelijk concurrentieel is. Dit betekent dat heel wat verzekeraars vaak het onderste uit de kan halen om u toch maar binnen te kunnen halen als klant. Het spreekt voor zich dat dit voor u als potentiële verzekeringnemer echter alleen maar interessant is. Door uw toekomstige motorverzekering grondig te vergelijken zult u namelijk kunnen vaststellen dat u een behoorlijk bedrag kunt besparen. Het mag dan ook duidelijk zijn, voordat u een bepaalde motorverzekering af gaat sluiten is het altijd een must om even een (objectieve) vergelijking uit te voeren.

Kijk op www.diks.nl voor een motorverzekering die past bij uw situatie.